SSS

Faydalı Bilgiler

İletişim

TDS Nedir? Su Arıtma TDS Değeri Kaç Olmalıdır?

19/01/2024

4 dakika

TDS Nedir? Su Arıtma TDS Değeri Kaç Olmalıdır?

İçindekiler

TDS, suyun içinde çözünmeyle ortaya çıkan katı formdaki maddelerin yoğunluğu şeklinde tanımlanabilir. İçme sularının insan vücudu için gereken mineral değerlerini içermesi gerekir. Yoğunluğu kesin şekilde ölçen TDS cihazları sayesinde suda çözünen mineral oranını öğrenmek mümkündür. Waternet Ters Ozmos teknolojisi, suların içinde değerli mineralleri koruyarak ev ve iş yerlerinde sağlıklı su içme fırsatı yaratır. 

Dünya sularındaki önlenemez kirliliğin dev boyutlara ulaştığı günümüzde su arıtma teknolojilerini kullanılmaz kaçınılmaz hâle gelmiştir. Havaya ve suya karışan kirlilik, yağmurun ve doğadaki suların kusursuz yapısını bozar. Bu noktada temiz içme suyu kullanmak adına su arıtma cihazları çeşitli çözümler sunar. 

Suyun Kalitesi Nasıl Ölçülür?

Arıtma cihazı kullanan kişilerin aklında sıklıkla “Suyun kalitesi nasıl ölçülür?” sorusu vardır. Evdeki cihazda kullanılan suyun yönetmeliklerde belirtilmiş TDS ölçülerine sahip olması esastır. Bunun için arıtma cihazı kullanıcılarının düzenli aralıklarla TDS ölçümü yapmaları gerekir.

Su ölçüm değerleri üzerine tespit yapmak için çeşitli cihazlar bulunur. Bu cihazlar “TDS” olarak adlandırılır. TDS metre adıyla da bilinen bu aygıtlar, suyun içinde çözünmüş hâlde olan tüm katı maddelerin ne kadar yoğun olduğunu gösterir. Kesin sonuca varmak için ilgili cihaz yardımıyla aynı suyun içinde birkaç kez ölçüm yapılması gerekir. Oran ölçümü için ana kaynak test edilir ve suyun kullanıma hazır hâle gelene kadarki dolaşım süreci üzerinden örnekler alınır. Suyun yol haritası ve ana kaynağı arasında ilerletilmesiyle nereden çıktığı tespit edilir. 

TDS Nedir? TDS Metre Nedir? 

Evine ya da iş yerine su arıtma cihazı taktırmak isteyenlerin kafasını en çok kurcalayan soruların başında “TDS nedir?” konusu vardır. TDS değeri sayesinde su içinde çözünmüş durumda olan katı maddelerin yoğunluğu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. “TDS metre nedir?” sorusuna ise bu yoğunluğu ölçen aygıt şeklinde yanıt verilebilir. 

Kış aylarında barajların su miktarında yoğunluk olduğundan TDS değeri çoğunlukla düşük olur. Yaz döneminde ise suyun yoğun miktarda buharlaşması nedeniyle barajlarda su aza iner. Bu da suyun içindeki çözünmüş katı maddeleri fazlalaştırır. Ölçüm yapılırken bu bilgilerin göz önüne alınması fayda sağlayacaktır. Suyun sahip olduğu değerden emin olmak adına birkaç cihazla ölçüm yapmak idealdir. 

Su Arıtma TDS Değeri Kaç Olmalıdır? 

Suyun kalitesini öğrenmek için yapılan ölçümler sonrası “arıtma suyu kaç PPM olmalı” diye merak ediyorsanız TDS değerinin minimum 0 PPM, maksimum 60 PPM olması beklenir. Ancak bu değerler özelinde suyun güvenilir olduğu söylenebilir. TDS cihazıyla suyun iletkenliği ölçülerek saflık derecesi bulunur. Ölçüm sonrası tespit edilen değerlerin normal sınır olarak kabul edilen yönetmelik değerlerine uygun olması zorunludur. İletkenlik değerinin olması gerekenden yüksek olduğu durumlarda suyun içilmesi zararlıdır. 

Su arıtma cihazlarındaki suyun kalitesini ortaya koyan parametrelerde sertlik derecesi de vardır. En az TDS ve PPM gibi kavramlar kadar önemli olan su sertliğinin derecesi ise “pH” ile ölçülür. pH değerleri normal olan arıtma sularında vücudun ihtiyaç duyduğu iyonların var olduğu anlaşılır. Dünya Sağlık Örgütü’nden alınan veriler ışığında; içilebilir suyun pH değerinin 7-8,5 olduğu söylenebilir. Bu değerler, canlı organizmaların tüketimi için oldukça yararlıdır.

Yönetmeliklerde belirlenen parametreler dışında kalan sular, içme suyu olarak kabul edilmez. Nihayetinde sağlıklı suyun içinde insan sağlığına tehlikeli hiçbir patojenik madde bulunmamalıdır. Su kalitesi parametreleri ise aşağıda sıralanmıştır;

  • Mikroorganizmalar

  • Organik parametreler

  • İnorganik parametreler

  • Radyoaktivite parametreleri

  • Fiziki ve estetik parametreler 

Saf Su İçilir Mi? 

Saf su, içeriğinde insan vücudu için gereken mineral ve elementleri bulundurmadığı için içilmemelidir. Ev ve yaşam alanlarında tüketilen sular, saf nitelikte değildir. Saf su, daha çok dezenfektan, ilaç ve laboratuvar malzemesi gibi ürünlerde kullanılır. Bu kategorideki sular içildiğinde anlık zehirlenme olmasa da uzun vadede mineral eksikliği nedeniyle çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Çünkü bu sular içinde kalsiyum ve sülfati magnezyum gibi mineraller yoktur. 

Dünyanın en iyi su arıtma sistemi olarak öne çıkan Ters Osmoz Teknolojisi, Waternet cihazlarında farklı filtreler aracılığıyla sunulur. Uygun filtre kullanımıyla kaynaklardan gelen suyun içindeki zararlı kimyasal ve partiküllerden korunmak mümkün olur. Elbette temiz su değerlerine ulaşmak için su arıtma cihazı filtre değişimi hizmetinin de düzenli olarak alınması gerekir. Bu zamanların atlanması durumunda suyun faydası azalabilir. Filtrenizi hangi sıklıkta değiştireceğinizi bilmiyorsanız bu konuda kullanım alışkanlıklarınızı analiz edebilirsiniz. Kullanılan su miktarı ile filtre değişim zamanı paralel olmalıdır. 

Suyun İyi Hali Waternet Su Arıtma Cihazlarında?

Waternet’a ait tüm arıtma cihazlarında güvenilir teknolojiler kullanılır. İyi suyu herkese ulaştırmayı kendine görev edinen Waternet, ev ve yaşam alanlarınıza ulaşan suyu eşsiz teknolojisiyle arıtır ve yumuşacık hâle getirir. Sağlığınıza zararlı içeriklerden arınmış suya kavuşmak ve plastik kullanımını azaltarak doğaya katkıda bulunmak için “Ücretsiz Teklif” al ya da “WhatsApp” butonlarını kullanabilirsiniz. Üyeliğiniz devam ettiği sürece her 6 ayda bir olmak üzere ücretsiz filtre ve cihaz bakımı hizmeti alabilirsiniz. Böylece su arıtma cihazı atık su miktarı ve filtre değişimi gibi konularda kafanızdaki soru işaretlerine yanıt bulabilirsiniz.

Suyun İyilik Hali İle Tanışın

Suyunuzu ücretsiz test etmekten ve ihtiyaçlarınıza uygun uluslararası sertifikalı cihazlarımızın danışmanlığını sunmaktan memnuniyet duyarız.

+90
Contact us

© Copyright 2024 - Tüm hakları Saklıdır