SSS

Faydalı Bilgiler

İletişim

Dünya Su Gününün Önemi Nedir?

17/04/2023

5 dakika

Dünya Su Gününün Önemi Nedir?

İçindekiler

Su, gezegenimizin en değerli ve yeri doldurulamaz kaynaklarının başında geliyor. Canlıların metabolik faaliyetlerinin sürdürülmesi, tarım faaliyetlerinin devamlılığının ve hijyenin sağlanması başta olmak üzere birçok önemli döngüde suyun muazzam bir rolü bulunuyor. Dünya ile ilgili bilgiler incelendiğinde de karşımıza öncelikli olarak su ile ilgili bilgiler çıkıyor. Suyun özel durumu ve kısıtlı bir kaynak olduğu göz önünde bulundurulduğunda “Su kaynaklarının korunması için neler yapılabilir?” sorusu öne çıkıyor. Öncelik farkındalığın artırılması, bu nedenle dünya genelinde her sene Dünya Su Günü kutlamaları yapılıyor. Su Günü’nün yaklaştığı bugünlerde klasikleşen ancak önemi hiçbir zaman azalmayacak “Dünya Su Günü ne zaman?”, “22 Mart’ın önemi ne?”, “22 Mart ne günü?”, “Dünya Su Günü nedir?” gibi sorular başta olmak üzere bu özel gün ve su ile ilgili bilinmesi gereken önemli bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Dünya Su Günü’nün Anlamı Nedir?

Dünya genelinde her yıl 74 milyon kişi hayatını yetersiz su, sanitasyon ve hijyen sorunları nedeniyle kaybederken yaklaşık 2 milyar insanın güvenli içme suyundan yoksun olduğu biliniyor. 2012 OECD raporuna göre ise küresel su talebinin 2050 yılına kadar ortalama yüzde 55 artması bekleniyor. Evet, dünyamız giderek daha büyük bir küresel su krizine sürükleniyor.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi doğrultusunda asıl hedef, 2030 yılına dek herkes için su ve sanitasyonun desteklenmesi amacıyla küresel su krizinin üstesinden gelmek. Bir başka söylemle su kıtlığı çözümleri üretip geleceğe yatırım yapmak. Bu amaç için atılan her bir adım şüphesiz çok değerli. Uluslararası çapta alınan tedbirlerin bireysel bazda desteklenmesi ise elzem. Suyun değerinin, suyun hayatımızdaki olmazsa olmaz yerinin farkındalığı ile su kaynaklarını temkinli ve bilinçli kullanmak gerekiyor. İşte bu farkındalığın yükseltilmesi, 22 Mart Dünya Su Günü etkinliklerinin temel amacına dönüşüyor. Her sene farklı Dünya Su Günü etkinliği konseptleri benimsenerek küresel çapta bilgilendirme yapılıyor ve alınması gereken tedbirler revize ediliyor.

Dünya Su Günü Neden Kutlanır?

1992 yılında Birleşmiş Milletlere önerilen bir konsept olarak hayatımıza giren Dünya Su Günü, her geçen yıl artan önemiyle önemli kararların alıp uygulandığı bir gün hâline geldi. 1993 yılından dek her sene içilebilir tatlısuyun önemine dikkat çekmek, tatlısu kaynaklarının daha verimli ve sürdürülebilir yönetimini savunmak için 22 Mart tarihinde Dünya Su Günü kutlanıyor.

Dünya Su Günü etkinlikleri ile farkındalığın yükseltilmesi ve suyun muazzam değerinin fark edilerek aksiyon alınması amaçlanıyor. Birleşmiş Milletlere üye devletler tarafından alınan kararların bireyler tarafından da benimsenmesinin hedeflendiği Dünya Su Günü etkinlikleri, anlamlandırılması çok kolay olmayan su kıtlığı meselesine dikkat çekiyor.

Dünya Su Günü Çalışmaları Nelerdir?

Dünya Su Günü nedir?” ve “Su Günü’nde ne amaçlanır?” sorularına farklı perspektiflerden verilecek birçok farklı yanıt bulunur. 22 Mart Su Günü’nün amacı kısıtlı tatlısu kaynaklarının verimli kullanılması hakkındaki bireysel ve toplumsal bilinci yükseltmektir. Bu noktada sürdürülebilir çözümlerin öneminin vurgulanması için Su Günü boyunca birçok etkinlik düzenlenir.

Dünya Su Günü etkinlikleri kapsam olarak son derece geniştir. 22 Mart Dünya Su Günü’nde birçok sivil toplum kuruluşu içilebilir temiz su kaynaklarının korunmasının desteklenmesi amacıyla faaliyetler yürütür. Birleşmiş Milletler tarafından her sene farklı konseptlerle kutlanan günde, suyun daha verimli kullanılması amacıyla farkındalık yükseltici konferanslar düzenlenir, reklam filmleri çekilir ve haberler yoluyla kitlesel bilgilendirme sağlanır. Ek olarak Su Günü kapsamında bağışlar toplanır, gösteriler yapılır ve suyun hayatımızdaki rolünü ortaya koymak için farklı konseptlerde “meydan okumalar” gerçekleştirilir.

22 Mart Su Günü’ne Özel Neler Yapılabilir?

22 Mart Dünya Su Günü, tatlısu kaynaklarının verimli ve bilinçli kullanılması gerekliliğini temsil eden bir gündür. Günün en önemli amaçlarından biri, herkesin yeni başlangıçlar için karar almasıdır. Su tasarrufu yapılabilmesi için duşta daha az zaman geçirmek, diş fırçalarken musluğu kapatmak, sızıntı yapan muslukları tamir ettirmek, elde bulaşık yıkamamak, plastik tüketimini azaltmak ve su arıtma cihazı kullanarak temiz suya erişmek gibi küçük kararlarla büyük değişimlerin başlatılması mümkündür. “Su kıtlığı nedir?” hakkında farkındalığı artırıcı okumalar ve paylaşımlar yapmak bireysel olarak Su Günü etkinliklerine önemli katkılar sağlamayı kolaylaştırabilir.

2023 Yılı Dünya Su Günü Teması

Ortaklıklar ve İş Birliği Yoluyla Değişimi Hızlandırmak, 2023 yılı Dünya Su Günü teması olarak belirlenmiştir. Su ve sanitasyon krizini çözebilmek için değişimin hızlandırılması gerektiği vurgusu ile ilan edilen tema, herkesin harekete geçmesi gerektiği çağrısını yapar. Tatlısu kaynaklarının korunabilmesi için uluslararası sivil toplum örgütlerinin, devletlerin ve küresel aktörlerin çabaları önemli olsa da yeterli değildir. Değişimin hızlandırılması için bireysel çabalar da artık her zamankinden önemli hâle gelmiştir.

Su döngüsünün düzenlenmesindeki fonksiyonel sorunlar sağlıktan istihdama, eğitimden açlığa, afetlerden toplumsal cinsiyet eşitliğine dek gelişimle ilişkili olan birçok konudaki ilerlemeyi sekteye uğratıyor. 2015 yılında benimsenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 6’nın taahhüt edilmesine rağmen gelinen nokta alınacak tedbirlerin sıkılaştırılmasını gerektiriyor.

Hükümetler, sivil toplum örgütleri, kurumlar ve bireyler aynı amaç uğruna birlikte çalışmalı, tatlısu kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması adına tedbir alınmalıdır. Küçük ve önemsiz gibi görünen birçok karar güçlü bir değişimin fitilini ateşleyebilir.

Su Arıtma Cihazı Kullanımının Önemi

Su arıtma cihazları su tasarrufu yapılmasının ve çevreye zarar veren plastik tüketiminin minimize edilmesinin en pratik yolu olarak öne çıkıyor. Akıp giden ve sağlık için zararlı partiküller barındırdığı gerekçesiyle kullanılmayan şebeke sularının içilebilir temiz suya dönüştürülmesini sağlayan su arıtma cihazları, barındırdıkları yüksek teknoloji sayesinde giderek daha çok evde ve iş yerinde tercih ediliyor.

Su arıtma cihazı önerileri incelendiğinde karşımıza günümüzün en gelişmiş teknolojisi olan ters osmoz arıtma teknolojisi barındıran cihazlar çıkıyor. Ters ozmos su arıtma teknolojisi sayesinde musluk suyunun içerisinde bulunan tortular, kimyasallar, mikroorganizmalar ve ağır metaller tamamen fiziksel yollarla arındırılabiliyor.

Siz de 22 Mart Su Günü’ne özel, sürdürülebilir seçimler yapmak istiyorsanız kaliteli, temiz ve sağlıklı suya erişmenizi sağlayacak su arıtma cihazları arasından seçim yapabilirsiniz. Böylece şişelenmiş sular için harcanan onlarca litre suyun boşa gitmesini engelleyebilir, sağlığınız için faydalı bir adım atabilirsiniz.

Suyun İyilik Hali İle Tanışın

Suyunuzu ücretsiz test etmekten ve ihtiyaçlarınıza uygun uluslararası sertifikalı cihazlarımızın danışmanlığını sunmaktan memnuniyet duyarız.

+90
Contact us

© Copyright 2024 - Tüm hakları Saklıdır