SSS

Faydalı Bilgiler

İletişim

Saf Su Nedir? İçilir mi?

19/01/2024

4 dakika

Saf Su Nedir? İçilir mi?

İçindekiler

Su arıtma sistemi hem evlerde hem de iş yerlerinde sağladığı avantajlardan dolayı sıklıkla tercih edilir. Su arıtma sistemi arayanların aklında soru işareti uyandıran konulardan bazıları ise “arıtılmış su saf su mu?” ya da “saf su içilebilir mi?” gibi sorulardır. Saf su dendiğinde akla bütün zararlı maddeler ve kirlerden arındırılmış bir su akla gelse de saf su içerisinde vitamin, mineral gibi faydalı içerikleri de barındırmaz. Oysa içme suları içerisinde magnezyum, kalsiyum, potasyum gibi çeşitli mineralleri içermelidir. Su arıtma cihazları ise çeşitli teknolojiler ve tekniklerle en lezzetli suya ulaşmanızı mümkün kılar. Waternet su arıtma cihazları da ters osmoz teknolojisiyle içime uygun mineralleri korunmuş suya erişmenizi sağlar. Peki saf su nasıl elde edilir? Nerelerde kullanılır? Gelin birlikte bakalım.

Saf Su (Distile Su) Nedir?

Saf su doğada bulunan suların bütün yabancı maddelerden ayrıştırılmış halidir. Eskiden arıtılmış içme suyunun en sık tercih edilen şekliyken çeşitli yöntemlerin geliştirilmesi ile arıtma suları mineraller içerikleri korunarak hazırlanmaya başlanmıştır. Tadı ve kokusu yoktur, iletkenlik özelliği çeşme sularına oranla çok daha düşüktür. Saf su içerisinde kireç de bulunmaz. Bu sayede elektronik aletlerin içerisinde güvenle kullanılabilir. Saf su içerisinde farklı bir element barındırmadığı için laboratuvar ortamlarında kimyasal deneylerde kullanılmaya da son derece uygundur. 

Saf Su Nasıl Elde Edilir?

Saf su, içme suları veya yeraltı sularının mekanik filtreler yardımıyla bakteriler, iyonlar, tuzlar ve zararlı gazlar gibi yabancı bütün maddelerin ayrılmasıyla elde edilir. Bu işlemin yapılması için pek çok yöntem mevcuttur. Damıtma, ters ozmoz, elektrodiyaliz, karbon filtreleme, demineralizasyon, ultrafiltrasyon, iyon değişimi, mikro gözenekli filtreleme gibi birçok yöntemle saf su elde edilebilir. İstenen su saflığına bağlı olarak tek bir teknik veya birden fazla yöntem birlikte kullanılabilir. 

Saf suyu ev şartlarında da hazırlamak mümkün. Ayrıştırılmak istenen su kaynatılarak buharlaştırılır ve soğuk bir katman hazırlanarak suyun tekrar sıvı forma geçişi sağlanır. Ancak bu yöntemde bazı partiküller tümüyle temizlenemez. Bu yöntemle elde edilen su ilk haline göre daha saf olsa da laboratuvar ortamında kullanıma uygun olmaz. 

Saf Su Nerelerde Kullanılır?

Saf su günlük hayatta kullanıma pek uygun olmamasının yanında endüstride sıkça kullanılır. Araba aküleri, uçak motorları gibi çeşitli kullanım alanları mevcuttur. Saf suyun kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:

  • İlaç hazırlanması sırasında yan ürün olarak eklenir, majistral ilaçların hazırlanmasında çözücü olarak kullanılır.

  • Ütülerin su haznelerinde kireç oluşturmaması nedeniyle tercih edilir.

  • Ameliyatlar, tıbbi işlemler sırasında steril olması sebebiyle kullanılır.

  • Soğutma ve akü sistemlerinde mineral gibi maddeler barındırmadığından iç aksamlarda tortu oluşmaması ve sistemin hasar görmemesi için değerlendirilir.

  • Kimya laboratuvarlarında reaksiyonlarda çözücü olarak kullanılır.

  • Radyatör ve kalorifer peteklerinde sistem içinde yer alır.

  • Elektrik ve elektronik sanayinde su kullanımı gerektiren tüm işlemlerde saf sudan yararlanılır.

  • Saf su steril olduğu için yüzme havuzları, akvaryum gibi alanların temizliği için uygundur.

  • Kozmetik ve tekstil üretiminde, içecek ve gıda sektöründe pek çok kullanım alanı bulunur.

Saf Su İçilir mi?

İnsanların mineral ihtiyacının büyük bir kısmı tükettiği sıvılar sayesinde alır. Günlük alınan sıvının ciddi bir bölümünü de içme suları oluşturur. Bu sebeple içme sularının mineralce zengin, sağlıklı ve temiz olmasına dikkat edilmelidir. Bunun için de genellikle su arıtma cihazları tercih edilir. Eski tip arıtma cihazları çeşme genellikle suyunun saf suya dönüştürüyordu. Ancak saf su sağlığa çok uygun olmadığı için yeni teknolojilere geçiş sağlandı.

Saf suyun tüketilmesinin kısa vadede çok ciddi zararları olmasa da mineral alımında ciddi bir düşüş oluşur. Hücreler kendiyle aynı miktarda çözünmüş madde içeren sıvılarla etkileştiğinde dengededir ancak içerisinde hiç çözünen barındırmayan saf su ile teması halinde içine su çekerek şişer. Bu durum kısa vadeli olduğunda hücreler suyu bir şekilde dengeleyerek eski haline gelse de sürekli oluştuğunda hücreler fazla sudan dolayı zarar görür. Saf su tüketimi kısa süreli kullanımda bir soruna yol açmasa da günlük tüketim suyunun mineral bakımından zengin sulardan tercih edilmesi daha uygun olur.

Sağlıklı Arıtma Suyu için Waternet’i Seçin

Son zamanlarda ekonomik ve sağlık kaynaklı sebeplerle arıtma suyuna olan ilgi giderek artmaktadır. Bu aşamada kullanıcıların aklına takılan konulardan biri de su arıtma cihazı alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğidir.  Su arıtma cihazlarında en önemli unsur cihazda kullanılan filtreleme sistemidir. Ters osmoz teknolojisi ağır metallerden, kimyasallardan, mikroorganizmalardan ve tortulardan fiziksel yollar kullanarak musluk suyunun sağlıklı içme suyuna dönüştüren en etkili yöntemdir. Waternet arıtma cihazları ters osmoz kullanarak en az 5 aşamalı arıtma yapar. Arıtma sırasında zararlı maddelerin en etkili şekilde temizlenmesini sağlarken vücut için faydalı olan minerallerin korunmasını sağlar. Daha sağlıklı ve temiz suya erişim için oldukça etkilidir. 

Ofiste veya evinizde arıtma suyu kullanmayı planlıyorsanız, siz de Waternet su arıtma cihazları seçeneklerini inceleyerek ihtiyaçlarınıza en uygun olanı kolaylıkla bulabilirsiniz.

Suyun İyilik Hali İle Tanışın

Suyunuzu ücretsiz test etmekten ve ihtiyaçlarınıza uygun uluslararası sertifikalı cihazlarımızın danışmanlığını sunmaktan memnuniyet duyarız.

+90
Contact us

© Copyright 2024 - Tüm hakları Saklıdır