SSS

Faydalı Bilgiler

İletişim

Saç Yıkama Rehberi

05/09/2023

6 dakika

Saç Yıkama Rehberi

İçindekiler

Saç bakımı daha öz güvenli hissetmek ve kişisel imajı güçlendirmek için en temel kişisel bakım süreçlerinin başında gelir. Daha parlak, daha hacimli ve daha güçlü saçlara sahip olmak ise ne yazık ki düşünüldüğü kadar kolay değildir. “Saç nasıl yıkanır?” ve “Saç nasıl kurutulur? gibi temel soruların doğru yanıtları pek bilinmediğinden, fark etmeden yapılan hatalar hayallerdeki saçlara kavuşmayı engelleyebilir. Bu yazımızda saç yıkama rutinlerinizin hem etkisini hem de faydasını artıracak önemli bilgilerle bulaşarak güzel saçlara sahip olmanın yolları hakkında bilgi edinebilirsiniz.  

Saç Nasıl Yıkanır?

Saç nasıl yıkanır?” sorusunun yanıtlarının mutlak doğrulukta bilinmemesi biraz şaşırtıcı gelebilir. Ancak çoğunlukla evde saç bakımı süreçlerinin bu en önemli aşamasında belirgin hatalar yapılabiliyor. Saç yıkama rutininin saçların ıslatılması, şampuanlanması, durulanıp kurulanması aşamalarına indirgenmesi ve bu aşamalarda yanlış seçimler yapılması saç kepeklenmesi başta olmak üzere saç sağlığını bozan çeşitli sorunların meydana gelmesine yol açabiliyor. Uzmanlar saç yıkama adımlarını şu şekilde sıralıyor:

Saç yıkama ile ilgili birçok soru işareti bulunuyor. “Saçlar kaç günde bir yıkanmalı?”, “Soğuk suyla saç yıkamak doğru mu?”, “Sıcak su saç döker mi?”, “Saç sıcak suyla mı soğuk suyla mı yıkanmalı?” ve “Islak saç düzleştirilir mi?” gibi merak uyandıran soruların yanıtlarını da birlikte, hızlıca hatırlayalım.

Saçlar Kaç Günde Bir Yıkanmalı?

Saç yıkama adımlarının doğru gerçekleştirilmesi kadar saçların ideal sıklıkta yıkanması da saç sağlığını etkiler. Bu nedenle “Saçlar kaç günde bir yıkanmalı?” sorusunun yanıtları bilinmelidir. Saç tipini göz önünde bulundurmadan her gün saç yıkamak, yapılan temel hatalardan biridir. Saçların ne sıklıkta yıkanması gerektiği saç derisinin ne kadar terlediğine, saçtaki yağlılık oranına, kullanılan saç kozmetiği ürünlerine, saçlarının düz ya da kıvırcık olmasına göre değişebilir. Genel olarak önerilen, saçların haftada 2 – 3 kez, saç tipine uygun olarak seçilmiş şampuanlarla yıkanmasıdır. Saçlar ideal sıklıkta yıkandığında saç sağlığı desteklenirken su tasarrufu da sağlanabilir.

American Academy of Dermatology Association kıvırcık saçlara sahip olanların haftada bir, yağlı saçlara sahip olanların ise her gün saç yıkamasında bir sakınca bulunmadığını belirtir. Kişi yaşlandıkça saç derisi daha az sebum üreteceği için saç yıkama sıklığının azaltılması tavsiye edilir.[2]

Soğuk Suyla Saç Yıkamak Faydalı mı?

Soğuk suyla saç yıkamanın faydaları oldukça çeşitlidir. Saçı soğuk suyla yıkamak saç derisindeki doğal yağların korunmasına ve saç derisinin nemlenmesine yardımcı olabilir. Saçların daha parlak ve yumuşak olmasına katkı sunar.[3] Soğuk suyun saça faydaları arasında saçlı derideki kan dolaşımını iyileştirmesi de bulunur. Saçlar hafif masaj yapılarak soğuk suyla yıkandığında bölgedeki kan dolaşımının artmasına bağlı olarak saç derisi ve saç kökleri daha çok besinle buluşur. Saç derisinin ve köklerinin sağlığını destekleyen bu durum “Soğuk su saçı uzatır mı?” sorusuna “Evet,” yanıtı verilmesini sağlayabilir.

Sıcak Su Saçı Döker mi?

Sıcak su ile saçları yıkamak çeşitli olumsuzluklara neden olabilir. Sıcak su cildi nemli tutan sebumun azalmasına, cildin kurumasına ve cilt bariyerinin zarar görmesi sonucu fonksiyonlarının azalmasına neden olur. Saçlı derideki bu değişim, saçların cansızlaşmasına ve dökülmesine yol açabilir.[4]

Islak Saç Düzleştirilir mi?

Hayır, saçlar ıslakken düzleştirilmemelidir. Saçlar ıslakken aşırı ısıya maruz kaldığında zarar görebilir ve hatta kullanılan düzleştiricinin yüksek ısı vermesi hâlinde yanabilir. Saçların düzleştirilmesi için takip edilmesi gereken yönergeler tercih edilen cihaz özelinde değişebilse de bu cihazların genel olarak saçlar kurutulduktan sonra kullanılması tavsiye edilmektedir.

Saç Nasıl Kurutulur?

Saçların ideal sıklıkta ve doğru şekilde yıkanması kadar doğru kurutulması da önemlidir. Yanlış kurutma yöntemlerinin tercih edilmesi hem saçlı deriye hem de saç tellerine zarar verebilir. Saçları kuruturken şu yöntemler denenebilir:

  • Saçlardaki fazla su mümkünse mikrofiber havlu ya da tişört gibi yumuşak dokulu tekstil ürünleri ile alınmalıdır.

  • Saçlardaki fazla su alındıktan sonra yeterince zaman varsa saçların kendiliğinden kurumaya bırakılması tavsiye edilir. Suyun cilde faydaları bu yöntemle maksimum oranda etkisini gösterir.

Saç kurutma makinesi kullanılacaksa:

  • Saçlar kurutulurken aşırı sıcak mod tercih edilmemelidir.

  • Saç kurutma makinesi saçlardan 15 – 20 cm uzaklıkta tutulmalıdır.

  • Saçlar kurutulurken, makine, saçların tek bir bölgesinde uzun süre bekletilmemelidir.

  • Saç kurutma makinesi kullanılacaksa saçların ısıdan yıpranmaması için saç bakım ürünlerinden faydalanılabilir.

İnce telli saçlar kolay yıpranacağından saç kurutma makinesi en düşük ayarda kullanılmalıdır ve kurutma esnasında saçların tek bir bölgesine odaklanılmamalıdır. Kalın telli saçlar kurutulurken kabarma riskinin minimize edilebilmesi için, makine, saç diplerinden uçlarına doğru gezdirilmelidir. Saç kurutma makinesi düşük ve orta ayarda kullanılabilir.

Yıkanma Alışkanlıklarımız Su Ayak İzimizi Etkiliyor

Sürdürülebilirlik artık modern yaşamın temel önceliklerinden biri hâline geldi. Tatlı su kaynaklarının son derece kısıtlı olması, su tüketimi noktasında ortak bilincin harekete geçmesini ve su tasarrufu sağlanabilmesi için etkili adımların atılmasını gerektiriyor. Yalnızca bizim değil tüm canlılar için hayati öneme sahip olan suyun bilinçli kullanımı için bireysel çaba harcanması büyük bir önem taşıyor.

Sahip olduğumuz su ayak izi gün içerisinde yaptığımız hemen her seçimden doğrudan etkileniyor. Seçtiğimiz besinler, besinleri nereden satın aldığımız, benimsediğimiz evde su tasarrufu yöntemleri, yıkanma alışkanlıklarımız gibi birçok unsur su ayak izimizi değiştiriyor.

Su ayak izini azaltmak ve aynı zamanda sağlıklı bir deneyim yaşamak için yapabileceğiniz farklı tercihler var. Bu tercihler arasında su arıtma cihazı kullanımı önemli bir yere sahip. Pet şişe ve damacana kullanım gereksinimini ortadan kaldıran, gelişmiş teknolojisi sayesinde fiziksel yollarla şebeke suyunu ağır metallerden arındıran ve hoş lezzetiyle kolay içilebilen suya erişimi sağlayan ters osmoz teknolojisine sahip Waternet su arıtma cihazları arasından seçim yaparak çoklu faydaları deneyimlemek mümkün oluyor.

Suyun İyilik Hali İle Tanışın

Suyunuzu ücretsiz test etmekten ve ihtiyaçlarınıza uygun uluslararası sertifikalı cihazlarımızın danışmanlığını sunmaktan memnuniyet duyarız.

+90
Contact us

© Copyright 2024 - Tüm hakları Saklıdır