Fazla Su İçmenin Zararları: Çok İçilirse Ne Olur?
01/08/2022
6 dakika
İçindekiler
İnsan vücudundaki tüm fonksiyonların yerine sorunsuz bir şekilde getirilebilmesi için suya ihtiyaç duyulur. Bu nedenle su tüketimi tüm canlı organizmalarda olduğu gibi insanlar için de büyük bir öneme sahiptir. Su tüketiminin ideal seviyede olmaması genellikle az su tüketmek ile ilişkilendirilse de aslında fazla su içmenin zararları olduğu da unutulmamalıdır. Çok su içmek bir noktadan sonra organlara zarar verebileceği için günlük su tüketimine mutlaka dikkat edilmelidir. Bir insanın günde kaç litre su içmesi gerektiğini belirleyen kesin bir formül olmasa da günde 8 bardak su içmek su tüketimini ayarlamaya başlamak için ideal bir başlangıç noktası olarak kabul ediliyor. Günlük ideal su tüketimini sağlamak için kolay ulaşılabilir, iyi su kaynağına sahip olmak çok değerlidir. Waternet su arıtma sistemleri ve istenilen sıcaklığa sahip suya erişim imkânı sunan sebilleri ile günlük su tüketim miktarını ideal seviyede tutmak daha kolay olur.
Aşırı Su Tüketimi Nedir?
İdeal miktarda su tüketimi vücut fonksiyonlarına yardımcı olur. Kabızlığın önlenmesi, vücut sıcaklığının düzenlenmesi, sindirim sisteminin desteklenmesi ve nihayetinde tüm vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi süreçlerinde suyun önemli görevleri vardır. İdealden az ya da fazla su tüketimi sağlık için zararlıdır. İdealden az su tüketimi genellikle yaşam şekli ya da alışkanlıklara bağlı olarak gerçekleştiği için ufak değişiklikler ile kontrol edilebilir. Waternet su arıtma cihazları ve sebilleri yaşam alanlarında istenilen sıcaklıkta iyi suya kolay erişim imkânı sunduğu için idealden az su tüketiminin önüne geçmek, bireylere su içme alışkanlığı kazandırmak için etkili bir çözümdür. Aşırı su tüketimi ise sağlık sorununa bağlı ortaya çıkan bir semptom olarak ele alınmalıdır. Vücudun ihtiyacı olandan fazla suyu bilinçli bir şekilde tüketmekten çok daha fazla su tüketimi ile aşırı hidrasyon gündeme gelir. Bu nedenle de aşırı su tüketimi halinde mutlaka bir uzman hekim ile görüşülmesi gerekir.
Aşırı su tüketimi ya da aşırı hidrasyon ise su zehirlenmesine yol açabilen, vücuttaki tuz ve diğer elektrolitlerin çok seyrelmesi hali olarak ifade edilen bir durumdur. Aşırı su tüketimine bağlı olarak hiponatremi adı verilen ve vücuttaki sodyum düzeylerinin tehlikeli bir seviyeye inmesine bağlı gerçekleşen bir durum meydana gelebilir. Bu duruma bağlı can kaybı nadir görülse de vücuttaki elektrolitlerin çok hızlı düşüşünün ölümcül olabileceği unutulmamalıdır.
Aşırı Su İçme İsteği Neden Olur?
Aşırı su içme isteğinin altında pek çok farklı neden yer alır. Özellikle yağlı ve baharatlı yiyecekler yenildiğinde, hava çok sıcak olduğunda ya da egzersiz sonrasında su içme isteğinde artış meydana gelir. Bu artış geçicidir ve bu artışla beraber su tüketiminin bir miktar artmasında genelde sağlık açısından bir sakınca yoktur. Ancak bazı durumlarda susuzluk çok ciddi bir hale gelir ve su içtikten sonra da devam eder. Bu noktada altta yatan ciddi bir sorundan bahsetmek mümkündür. Su tüketimine rağmen geçmeyen susuzluk nedenleri olarak ifade edilen sağlık sorunlarının bir uzman hekime danışılması ve gerekli önlemlerin alınması gerekir. Aşırı su içme isteği ve buna bağlı meydana gelen diğer sorunlar sadece su tüketiminin kısıtlanması ile çözüme kavuşturulabilecek sağlık sorunları değildir.
Aşırı susuzluğun kolay kontrol edilebilir nedenleri; Tuzlu baharatlı, yağlı yiyecekler yemek, Yorucu egzersiz, İshal, Kusma, Yanıklar, Kan kaybı olarak ifade edilebilir.
Su tüketimine rağmen geçmeyen susuzluğun nedenleri; Dehidrasyon, Diyabet, Hiperglisemi, Kalp, karaciğer ya da böbrek yetmezliği, Sepsis gibi ciddi sağlık sorunları olarak ifade edilebilir.
Su zehirlenmesinin yaygın belirtileri; Bağ ağrısı, Mide bulantısı, Kusma olarak belirlenmiştir.
Çok Fazla Su İçersek Ne Olur?
Çok fazla tüketiminde bir noktadan sonra beyindeki hücreler şişmeye ve kafatasındaki basınç artmaya başlar. Bu durum su zehirlenmesinin belirtilerinin ortaya çıkmasına da neden olur. Çok fazla su tüketiminin sağlık üzerinde olumsuz pek çok etkisi vardır. Tüketilen su miktarının artması ile bu etkilerin de artacağının unutulmaması gerekir. Su tüketiminin çok fazla olması halinde su zehirlenmesi meydana gelir.
Su Zehirlenmesi
Su zehirlenmesi çok fazla su tüketimine bağlı meydana gelen beyin fonksiyonu bozulmasıdır. Kandaki sodyum seviyesinin litre başına 135 milimolün altına düşmesi hiponatremi olarak adlandırılır. Sodyum hücrelerin içindeki ve dışındaki sıvı dengesinin korunmasını sağlar. Su tüketimine bağlı sodyum seviyesi düşüşünde sıvılar hücrenin dışından içeriye doğru hareket eder. Bu da hücrelerin şişmesine neden olur. Hücrelerin su ile şişmesi beyin hücrelerinde meydana geldiğinde bu durumun ciddi sonuçları olabilir.
Su zehirlenmesinin yaygın belirtileri; Bağ ağrısı, Mide bulantısı, Kusma olarak belirlenmiştir.
Su zehirlenmesinin ciddi belirtileri; Uyuşukluk, Kas zayıflığı, Kramp, Kan basıncında artış, Çift görme, Bilinç bulanıklığı, Nefes almada zorluk olarak ifade edilebilir.
Fazla Su İçmenin Zararları
Su zehirlenmesi çok su içmenin zararları arasında en şiddetli olanlardan birisidir. Ancak çok fazla su içmek her zaman bu kadar şiddetli sorunlara neden olmaz. Su tüketiminin sürekli olarak kontrol edilemediği noktada bu durumun sağlık sorunları ile ilgili olduğu unutulmamalı ve mutlaka bir hekime danışılmalıdır. Çok fazla su içmek sürdürülebilir değildir, çok fazla su içmeye neden olan sağlık sorunları da tedavi edilmelidir.
Aktif Mesane
Çok su içmenin zararları söz konusu olduğunda ilk akla gelenler arasında çok fazla idrara çıkma yer alır. Fazla su içmek aşırı aktif mesane semptomlarının şiddetlenmesine neden olabilir. Çok fazla su içmek kronikleştiği zaman bu durum polidipsi olarak ifade edilmektedir. İnsan beyni polidipsiyi caydırmak için kronik idrara çıkmaya yani poliüriye neden olur. Bu da mesane sorunlarını gündeme getirir.
Yorgunluk
Fazla su içmenin zararları arasında yorgunluk da yer alır. Çok fazla su içmek vücudun yorulmasına neden olan bir hormonal reaksiyona yol açar. Bu aynı zamanda böbreklerin daha fazla çalışmak zorunda kalmasını da tetikleyerek, böbrek sorunlarının da gündeme gelmesinde etkilidir.
Böbrek Disfonksiyonu
Böbrekler vücuttan atılması gereken ve vücutta tutulması gereken su miktarını başarılı bir şekilde ayarlayabilirler ancak çok fazla su içmek böbreklerin fazla sudan kurtulamaz hale gelmesine neden olur.
İshal Sorunu
Çok su içmek ishale ve uzun süreli terlemeye neden olabilir. Çok fazla su tüketimi hücre içi ve hücre dışı potasyum iyonlarının dengesini bozar; potasyum iyonlarının dengesinin bozulmasına bağlı olarak ishal ortaya çıkabilir.
Karaciğer Sorunları
Fazla su içmenin zararları arasında karaciğer sorunlarından bahsetmek için tüketilen suyun içerisinde yoğun demir bulunması gerektiği unutulmamalıdır. Bu noktada tüketilen suyun kalitesi ve içeriği çok önemlidir.
Aşırı Su Tüketimi Nasıl Önlenir?
Su tüketiminin az ya da fazla olmasının belirgin zararları olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle de günlük su tüketimine özen gösterilmesi çok önemlidir. Aşırı su tüketimi genellikle belirli bir sağlık sorununa bağlı olarak meydana gelen dinmeyen susuzluk ya da yoğun egzersiz sonrasında karşılaşılması muhtemel sorunlardan birisidir. Eğer bir sağlık problemi varsa ya da aktif spor yapılıyorsa günlük su tüketimi ile ilgili bir uzmandan destek alınması gerekir. Bunların dışında “günde kaç litre su içilmeli?” sorusunun cevabının kişisel nitelik taşıdığı ve belirli faktörlere göre değişiklik gösterebileceği de unutulmamalıdır.
Kaynaklar: https://www.healthline.com/health/overhydration#treatment https://www.healthline.com/health/thirst-excessive https://www.medicalnewstoday.com/articles/318619 https://www.healthline.com/nutrition/how-much-water-should-you-drink-per-day https://www.eatthis.com/side-effects-drinking-too-much-water/ https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/water/art-20044256 https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-much-water-should-you-drink