SSS

Faydalı Bilgiler

İletişim

Damacananın Zararları Nelerdir?

22/04/2022

3 dakika

Damacananın Zararları Nelerdir?

İçindekiler

Günümüzde evlerde ve işyerlerinde musluk suyuna alternatif olarak kullanılan damacana suların aslında pek de sağlıklı olmadığı, içerdiği BPA maddesi, hangi koşullarda dolum yapıldığının ve içine ne tür kimyasal maddeler karıştığı bilinmemesi büyük tartışma konusudur.

Bir damacananın ortalama 50 defa temizlenerek tekrar kullanılabildiğini düşünüldüğünde, damacana su tüketimi büyük risk taşır.

Damacanalar Temiz Midir?

Damacanaların bir önceki kullanımı ve bize gelmeden önce nasıl sterilize edildiğini tam olarak bilememekteyiz. Damacanalar tekrardan yıkanarak defalarca kullanılabiliyor. Bir damacana ortalama 50 defa tekrar kullanılabilir. Yani 50 defa aynı temizleme işleminden geçip farklı bir kullanıcıya ulaştırılmaktadır.

Burada sorunlardan biri bazı markaların damacanalarını 50 defadan fazla kullanabiliyor olması.

Bu sebeple kullanım süreci aştıkça plastiğin yapısı daha da bozulabilir, daha da fazla ısıya maruz kalabilir ve suya geçen BPA maddesinde artış yaşanabilir.

Damacanaları temizleme amacı ile kullanılan yüksek sıcaklıktaki su, BPA maddesinin damacanadaki içme suyuna daha fazla geçmesine sebep olabilir. Bu esnada kullanılan deterjanların içeriği bilinmemekle birlikte durulama esnasında damacanaya verilen su miktarı ne kadar olursa olsun deterjanı dışarı atamayabilir ve bu sayede deterjanların suya geçme ihtimali de artabilir.

Damacanaların temizliği için harcanan yüksek su miktarı su kaynaklarını günden güne tüketirken; plastik atıklar da doğaya zarar vererek gelecek nesiller için çevresel riskler oluşturur.

Cam damacana kullanılabilir mi?

Kullanılan cam damacanalar plastik damacanalara oranla daha sağlıklı olsa da pompalama amaçlı kullanılan pompanın plastiği ve temizliği bakteri oluşumuna sebep olabilir.

Aynı zamanda cam damacanaların hangi koşullarda nasıl temizlendiği, kullanılan temizlik malzemelerinin güvenliği ve durulanma koşulları üzerinde de tartışmalar sürüyor. Damacanaların tekrardan doldurulmadan önce yıkanıp sterilize edilmesi gereklidir.

Bu yıkama işlemi Sağlık Bakanlığı’nın öngördüğü şekil olan 55 C° veya üzeri ısılarda gerçekleştirilmelidir. Ancak cam damacanalar bu yüksek ısıya dayanamaz ve çatlar. Bu sebeple sterilize edebilmek adına bazı kimyasal temizlik maddelerden yararlanılabilir.

Sterilize edebilmek için kullanılan temizlik malzemeleri ile birlikte, ağırlığı ve kırılganlığı sebebiyle taşıma sürecindeki lojistik zorluklar sebebiyle cam damacanaların fiyatları plastik damacanalara oranla çok daha yüksektir. Ağırlığı ve lojistik zorluklarından dolayı cam damacanalar daha küçük porsiyonlar halinde olduğu için suyun bitme ve yeniden sipariş verme sıklığı daha yüksektir.

Damacana suların zararları nelerdir?

Damacana su haberleri özellikle son yıllarda damacana suyunun sağlık riski taşıdığı yönünde sıklıkla yapılmaktadır. Damacana sularının kullanılmasında 3 temel riskten bahsedebiliriz:

Damacana pompalarındaki plastikten kaynaklanan toksik riski: Damacana su pompası, suyu dışarıdan aldığı hava ile pompaladığı için nemli bir ortam oluşturur. Bu da plastikten kaynaklanan toksinlerin en sevdiği ortamdır.

Plastikten kaynaklanan toksinler tifo, verem, hepatit ve ishal gibi hastalıklara sebep olabilir. Damacana pompalarının klorlu suyla temizlenmesi ve yılda bir kez değiştirilmesi riskleri azaltsa da tehlike her zaman vardır. Ayrıca sebil cihazlara takılan damacanaların kapakları delindiğinden yine havayla temas yaşanır. Bu da havada bulunan tüm mikropların suya geçmesine neden olur.

Damacana ham maddesinden kaynaklanan riskler: Damacana ham maddesi olarak kullanılan kimyasallardan “fosgen” adı verilen zehirli bir gaz ortaya çıkar. Savaşlarda kullanılan fosgen, kimyasal kirliliğe neden olarak sağlığı büyük ölçüde tehdit eder. Damacanaların taşınırken güneşe maruz kalmaları da zehirli kimyasalların suyun içine geçmesine neden olur.

Hijyenik olmayan koşullarda yapılan üretim ve depolama: Damacana su firmalarının özensiz davranışlarının oluşturduğu risklerdir. İşlenmiş suların hijyenik olmayan koşullarda üretilmesi veya memba sularının yine sağlık için risk oluşturacak koşullarda damacanalara doldurulması temiz su diye alınan sularda plastikten kaynaklanan toksinlerin üremesine neden olur. Ayrıca damacanaların dönüşümlü olarak kullanılması da yeterince temizlenmemiş damacana sularını içtiğiniz anlamına gelmektedir.

Damacana sularının uzun vadede yaratacağı sağlık sorunlarını önlemek için en kısa sürede su arıtma sistemleriyle tanışmalısınız.

Suyun İyilik Hali İle Tanışın

Suyunuzu ücretsiz test etmekten ve ihtiyaçlarınıza uygun uluslararası sertifikalı cihazlarımızın danışmanlığını sunmaktan memnuniyet duyarız.

+90
Contact us

© Copyright 2024 - Tüm hakları Saklıdır