SSS

Faydalı Bilgiler

İletişim

Bpa Nedir, Damacanalar Bpa İçeriyor Mu?

20/04/2022

5 dakika

Bpa Nedir, Damacanalar Bpa İçeriyor Mu?

İçindekiler

BPA ya da bisfenol A, polikarbonat plastiklerin üretiminde kullanılır. Günümüzde kullanım alanı oldukça yaygın olduğu için “BPA nedir?”, “BPA Free ne demek?”, “BPA zararları nelerdir?” gibi soruların sorulmasına neden olan bir malzemedir. Gıda ambalajları, biberonlar, plastik su şişeleri ve hijyen ürünleri de dâhil olmak üzere pek çok ticari ürüne eklenen bir endüstriyel kimyasal olan BPA, aslında 1950’lı yıllardan beri hayatımızda.

Son yıllarda BPA üzerine yapılan araştırmalar sonucunda bu kimyasalın sağlık üzerinde ciddi zararları olabileceği ortaya çıkmış ve BPA Free etiketine sahip ürünler raflarda daha göz önünde yer almıştır. Bu yazımızda insan hayatında bir şekilde önemli bir yer kaplayan bisfenol A ile ilgili “BPA nedir?”, “Damacanalar BPA içeriyor mu?”, “BPA sız damacana ne demek?” gibi en sık sorulan soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. 

BPA Nedir?

BPA 1950’li yıllardan beri plastik üretiminde kullanılan sentetik organik bileşiktir. Özellikle dayanıklı plastiklerin üretiminde yaygın olarak tercih edilen bu kimyasalın kullanım alanının çok yaygın olması, insanların BPA’ya fazlaca maruz kalmasına neden oluyor. Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bilgilere göre insanların %90’ının vücudunda BPA bulunduğu düşünülüyor. İnsan vücudunda BPA bulunmasının temel nedeni ise içeriğinde BPA bulunan kaplarda saklanılan yiyeceklerin ve içeceklerin tüketilmesi. BPA’yı hava ve su yolu ile de almak mümkün olsa da yaygın risk gıda ile temasta ortaya çıkıyor.

Yapılan araştırmalara göre günde vücut ağırlığı özelinde kilogram başına 5 mikrogramdan az BPA’ya maruz kalınması güvenli kabul ediliyor. Pek çok insanın günde kilogram başına 0,1 ila 2,2 mikrogram BPA’ya maruz kaldığı düşünülüyor. Her ne kadar güvenli aralıkta olsa da bir maddeye düzenli maruz kalmak pek çok insan için endişe verici. Özellikle mama kutuları, biberonlar ve damlatmaz bardaklarda kullanılan BPA’nın 2021’de FDA tarafından bebekler için üretilen ürünlerde kullanımının yasaklandığı biliyor. 

BPA Free Ne Demek?

BPA Free kavramı, BPA’nın insan sağlığına ilişkin zararları ile gündeme gelmiştir. BPA içermeyen ürünleri etiketlemek için kullanılır. Eğer bir üründe BPA Free etiketi yoksa ürünün BPA içerdiğini düşünmek genellikle doğru bir varsayımdır. Günümüzde BPA Free kavramı ürün satış ve pazarlama süreçlerinde önemli bir etken olduğu için plastik içeren bir üründe bu kimyasalın kullanılmaması etiketlemeye yansıtılmaktadır.

BPA'nın Zararları Nelerdir?

Düşük çevresel maruziyet söz konusu olduğunda BPA’nın insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında elde edilmiş kapsamlı bir bilgi henüz bulunmamaktadır. İnsanlar üzerinde yapılan araştırmaların yetersiz kalması sebebiyle kesin veriler elde edilemese de laboratuvar ortamında yapılan araştırmalara göre BPA maruziyetinin özellikle üreme sağlığını olumsuz etkileyeceğine dair önemli veriler elde edilmiştir.

Bisfenol A’nın östrojen hormonunu taklit etmesi sebebiyle özellikle doğurganlıkla ilgili sorunlara neden olduğuna dair laboratuvar sonuçları elde edilmiştir. BPA hem erkekler ve kadınlarda östrojen reseptörleri üzerinde hareket ederek enflamasyonu teşvik edebilir hem de oksidatif strese bağlı olarak hücrelere zarar verebilir.

Yapılan bazı laboratuvar deneylerinde erkeklerde düşük testosteron seviyesi, azalan sperm kalitesi ve artan infertilite oranının BPA ile ilişkilendirilebileceği görülmüştür. Kadınlarda ise BPA maruziyetinin kaliteli yumurta sayısının azalmasına, döllenmiş yumurtanın rahme tutunma yeteneğinin olumsuz etkilenmesine neden olabileceği düşünülüyor. BPA maruziyetinin kadın üreme sistemini erken yaşlandırması, hormon değişimlerine yol açması ve doğurganlığı azaltması da olası sonuçlar arasında yer alıyor. Bunların yanı sıra kadınlarda polikistik over sendromu (PKOS) ve endometriozis ya da yaygın adıyla çikolata kisti ile ilişkilendirilmesi de söz konusu. Tüm bu etkiler dikkat edilmeye değer olsalar da laboratuvar araştırmalarına dayandıklarından kesin sonuçlara ulaşmak için insan çalışmalarının yapılması gerekiyor. Ancak ihtimaller göz önünde bulundurulduğu zaman BPA’sız su ve yiyecek tüketimine özen gösterilmesi gerektiği de unutulmamalı.

Damacanalar BPA İçeriyor mu?

Darbeye dayanıklı, şeffaf ve uzun ömürlü plastiklerin üretilmesinde kullanılan BPA, damacana üretiminde de kullanılabiliyor. Plastik damacanalar cam damacanalara kıyasla daha ucuz ve kolay taşınabilir oldukları için yaygın olarak tercih ediliyor. Damacana üretiminde BPA kullanılmak zorunda olmasa da polikarbonat damacanaların düşük maliyetleri sebebiyle sıkça tercih edildiği de bir gerçek. Bunun yanı sıra damacana kullanımında da bazı unsurlara dikkat edilmesi, kullanılan malzemenin ideal saklama koşullarında tutulması gerekiyor.

Bir damacananın kullanım ömrünün sonsuz olmadığı ve en fazla 70 dolum ömrü olduğu biliniyor. 70 dolumun gerçekleştirilmesi için verilen süre ise 5 yıl. Damacananın üretildiği andan itibaren kaç kez doldurulduğundan bağımsız olarak 5 yıl sonunda kullanımdan kaldırılması gerekiyor. Damacana ile taşınan sulara herhangi bir şekilde ambalajdan herhangi bir madde karışmaması için damacanaların güneşten uzak tutulması ve uygun şartlarda temizlenmesi gerekiyor.

BPA'sız Sağlıklı Suya Nasıl Ulaşırım?

Sağlıklı suya erişmek ve soru işaretlerine neden olan kimyasallarla temas etmediğinden emin olunan suyu tüketmek herkesin hakkıdır. Ancak plastik ambalajlar söz konusu olduğunda birden fazla unsur için ideal şartların sağlanması gerekliliği sağlıklı suya erişim ile ilgili soru işaretlerini gündeme getiriyor. BPA sız su tüketmenin yöntemi suyun kaynağından itibaren BPA içeren plastiklerle temasının olmaması ve iyi filtrelenmesi. İdeal şekilde filtrelenmiş taze, lezzetli ve BPA’sız suya erişmenin en kolay ve konforlu yöntemi ters osmoz su arıtma teknolojisi ile çalışan su arıtma cihazlarının kullanılması.

Dünyaca kabul gören 5 adımlı filtreleme sistemini bir adım öteye taşıyan ve 6 adımlı filtreleme sistemi ile suyun tazeliğini ve içeriğini daha uzun süre korumasını sağlayan Waternet su arıtma teknolojisi ile hem kendiniz hem de sevdikleriniz için en iyi suya kolayca erişebilirsiniz. Bu özel sistemde her adım sağlıklı ve taze suya erişim için özel olarak tasarlanmıştır.

• Tortu filtresi ile su içerisindeki pas, küf ve benzeri tortular sudan ayrıştırılır.

• Karbon filtresi sudaki klor ve klorin gibi uçucu organik maddelerin temizlenmesini sağlar.

• Membran filtrelemede ters osmoz işlemi ile insan sağlığını olumsuz etkileyen bakteri, virüs ve mikroorganizmaların arıtımı yapılır.

• Son karbon filtre ile arıtılan su kimyasal maddeler açısından bir kez daha kontrol edilir.

• İyileştirici filtre ile suyun tadı ve kokusu iyileştirilir. Bu filtreleme aşamasında doğal Hindistan cevizi materyali kullanılır.

• Seramik filtre ise arıtılan suyun haznede kaldığı sürede mikroorganizma üretimini engeller ve suyun taze kalmasını sağlar.

Taze ve sağlıklı suya erişim sağladıktan sonra suyunuzu cam, metal ya da BPA Free su şişesi çeşitleri ile taşıyarak her zaman aynı kalitede su tüketmenin tadını çıkarabilirsiniz.

Suyun İyilik Hali İle Tanışın

Suyunuzu ücretsiz test etmekten ve ihtiyaçlarınıza uygun uluslararası sertifikalı cihazlarımızın danışmanlığını sunmaktan memnuniyet duyarız.

+90
Contact us

© Copyright 2024 - Tüm hakları Saklıdır