SSS

Faydalı Bilgiler

İletişim

Alkali Su Nedir, Evde Alkali Su Nasıl Yapılır?

07/11/2022

8 dakika

Alkali Su Nedir, Evde Alkali Su Nasıl Yapılır?

İçindekiler

Alkali su ne demek, alkali su faydaları neler ve alkali su nasıl yapılır hakkında tüm detayları yazımızda keşfedebilirsiniz.

Kullanılan plastik ürünler parçalanarak mikroplastik partikül formuna dönüşebildiği gibi kimi zaman kasıtlı olarak küçük boyutta üretilen plastiklerle de karşılaşılabiliyor. Büyük plastiklerden koparak oluşan ya da kasıtlı olarak üretilen mikroplastikler tabiri caizse her yerde karşımıza çıkabiliyor. İçme suyunda mikroplastik bulunuyor, mikroplastik içeren ürünler gün içerisinde kullanılıyor ve hatta durum o denli dramatik ki yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda anne sütünde mikroplastik bulunduğu gösteriliyor.

Su tüketimi genel sağlığın sürdürülebilmesi ve metabolizmanın etkin şekilde çalışmaya devam edebilmesi için temel ihtiyaçların başında gelir. Vücudumuzdaki tüm hücreler, dokular ve organlar suya ihtiyaç duyar. Bu nedenledir ki gün içerisinde ideal oranda su içilmesi gerektiği tüm uzmanlar tarafından önemle vurgulanır.

Her ne kadar su tüketimi gerekliliği hakkında giderek yükselen bir farkındalık olsa da içme suyu ile ilgili karşılaşılan ve bilgi sahibi olunmayan bazı kavramlar var. Bu kavramlardan biri de alkali su. Alkali su faydaları hakkında birçok bilginin varlığı “Alkali nedir?” sorusunu da gündeme getiriyor.

“Alkali su nedir?” sorusuna verilebilecek en kısa yanıt alkali suyun bazik su olduğudur. Bazik su bikarbonat, potasyum, kalsiyum gibi mineraller bakımından zengindir. Alkali, sudaki pH seviyesini ifade eder. pH seviyesi ise 0 ila 14 değerleri arasında değişen ve su dahil olmak üzere çeşitli maddelerin ne kadar asidik veya alkali olduğunu belirleyen bir ölçüdür. 0 – 14 pH değerleri arasında 7 değeri suyun nötr özellik taşıdığı gösterir. Suyun pH değeri 7’den küçükse su asidik, 7’den büyükse alkali nitelik taşır.

Alkali Su Nedir?

Alkali su, pH değeri 7 ila 14 arasında olan suları tanımlamak için kullanılan bir kavramdır. PH değerinin 7’nin üzerinde olması suyun bazik olduğu anlamına gelir. “Alkali su nedir?” hakkında daha net açıklama yapabilmek için pH kavramına da kısaca değinmek gerekir.

pH, “power of Hydrogen” tanımlamasının kısaltmasıdır. Türkçesi “Hidrojenin Gücü” olan pH, çözeltilerin 1 litresinde bulunan serbest hidrojen iyonlarının ölçüsüdür. Bir başka tanımla hidrojen iyonu konsantrasyonunun negatif logaritmasıdır. pH değerinin düşük olması suyun asidik, yüksek olması ise alkali olduğu anlamına gelir. 7 değeri nötr suya işaret eder. Bilinmesi gereken en önemli unsurlardan biri vücuttaki kanın da bir pH değerine sahip olduğudur. Kandaki pH oranı, bir diğer deyişle asit ve baz dengesi sağlığın sürdürülebilmesi için son derece önemlidir. Normal şartlarda kan hafif alkali özelliktedir ve pH değeri 7,35 ila 7,45 aralığında bulunur.

Dolayısıyla vücudun asit ve baz dengesi için alkali beslenme ve alkali su tüketimi, ölçülü olduğu takdirde faydalı olabilmektedir. Özellikle vücut sıvılarındaki pH derecesi düşük olduğunda, hekimlerin alkali beslenme önerebildiği bilinmektedir.

Alkali Su Ne Demek?

Sağlıklı beslenme hakkındaki farkındalığın artması ile birlikte vücuttaki toksinlerden arınmak ve zayıflamak için alkali su tüketilmesi gerektiğine dair söylemlerin artması “Alkali su ne demek?” sorusunu gündeme getiriyor. Az önce de belirtildiği gibi pH derecesi 7’nin üzerinde olan bazik nitelikteki sular alkali su olarak adlandırılıyor. Alkali suyun pH derecesi standart içme suyundan daha yüksek oluyor. Normal içme suyunun pH seviyesi nötrken, yani 7 değerindeyken, alkali suların pH değeri tipik olarak 8-9 oluyor. pH seviyesinin bir suyun alkali su olarak sınıflandırılması için önemli bir kriter olduğu bilinmekle birlikte tek başına yeterli olmadığı ifade edilebilir.

Alkali su aynı zamanda alkali mineraller ve negatif oksidasyon redüksiyon potansiyeli içermelidir. Oksidasyon redüksiyonu suyun prooksidan veya antioksidan olarak hareket etme yeteneğidir. Sudaki oksidasyon redüksiyonun negatif olması suyun antioksidan özelliğini öne çıkarır.

Alkali Su Faydaları Nelerdir?

Alkali suyun sahip olduğu özellikler “Alkali su ne işe yarar?” hakkında soru işaretlerini artırıyor. Alkali su faydaları son derece geniş bir çeşitlilikte ele alınsa da bilimsel açıdan yaklaşıldığında kesinlik taşıyan çok güçlü verilerin olmadığı bilinmektedir. Bu nedenle alkali suyun sağlık için kesin faydalarından bahsetmek yerine sağlık için sunabileceği olası yararlar üzerine yoğunlaşılması daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Yapılan birçok çalışmada alkali su tüketimi ile çeşitli faydaların deneyimlenebileceği sonucuna varılmıştır. Örneğin alkali su içimi ile kandaki glikoz, kolesterol ve trigliserit seviyelerinde ve serbest radikal oranlarında azalma meydana gelebileceği gösterilmiştir. Pankreas hücrelerini oksidatif hasarların etkilerinden koruduğu düşünülen alkali suyun kilo dengesinin korunmasına da katkı sunduğu kabul edilmektedir.

Böbrek hastalığı olan hastalar için alkali su tüketimi ile serbest radikallerin olumsuz etkilerinin azaltılabileceği ve mesane taşı ile ilgili patolojik durumların iyileştirilebileceği ifade edilebilir. Böbrek hastalarının alkali su tüketimine başlamadan önce hekimlerle görüşmeleri önemlidir.

Alkali suyun pH oranı, normal suya oranla daha fazla olduğundan doğal alkali su sayesinde mide asitlerinin dengelenebileceği kabul edilmektedir. Mide asit salınımı fazla olan ve sindirim sistemi sorunları yaşayan hastalar için alkali su tüketiminin önerilmesinin ardında bu gerçek yatar. Nitekim reflü hastalarının şikâyetlerinin azaltılması için alkali su tüketimi önerilebilmektedir. 2012 yılında gerçekleştirilen in vitro çalışmada pH değeri 8,8 olan doğal alkali su içmenin, reflü hastalığında asidin geri akışına yol açan ana enzim olarak bilinen pepsinin etkisiz hâle getirilmesine yardımcı olabileceği bulunmuştur. Kesin bir söylemde bulunulması için daha çok çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Alkali su tüketiminin sindirim sistemine olan bir diğer faydası ise 2018 yılında Japonya’da gerçekleştirilen küçük bir çalışma ile ortaya koyulmuştur. Çalışmanın sonucunda alkali su içen katılımcıların bağırsak düzenlerinde iyileşme olduğu kaydedilmiştir.

Alkali su faydaları ile ilgili bir diğer önemli olarak kabul edilen çalışma ise 2018 yılında gerçekleştirilmiştir. Yorucu bir antrenman sonrasında alkali su içen kişilerin kan akışlarının, normal su içenlere oranla daha iyi olduğu gözlemlenmiştir. Elde edilen bu bilgi vücuttaki oksijenin alkali su sayesinde daha verimli bir şekilde dağıtılabileceğine işaret etmektedir.

Alkali su faydaları sayılanlarla da sınırlı değildir. Birçok kaynakta alkali su faydalarının çok çeşitli olduğu bilinmektedir. Fakat daha önce de belirtildiği gibi kesin faydalarından bahsedilebilmesi adına daha çok çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bilimsel kanıt eksikliği bulunmakla birlikte alkali su tüketimi ile kolon temizliğinin daha efektif yapılabileceği, likit antioksidanlar vücut tarafından daha iyi absorbe edileceğinden hücre yaşlanmasının geciktirebileceği, bağışıklık sisteminin desteklenebileceği kabul edilmektedir. Tüm bunların dışında alkali su ile vücutta arındırıcı bir etki yaratılabileceği ve cilt sağlığının iyileşebileceği düşünülmektedir.

Alkali su tüketiminin bilinen bir yan etkisi bulunmadığından güvenle tüketilebilir. Normal sudan fazla pH seviyesine sahip olsa da mide pH seviyesinin düzenlenmesi adına gerekli fizyolojik adaptasyonları sağlayabilir.

Alkali Su Nasıl Yapılır?

Alkali su yapımı basit birkaç adımın takip edilmesi ile gerçekleştirilebilir. “Evde alkali su nasıl yapılır?” sorusuna birden fazla yanıt verilmesi mümkündür. Alkali su hazırlama sürecinde takip edilecek iki temel basit adım vardır.

Alkali su yapmak isteyenlerin bilmesi gereken öncelikli unsur alkali su yapımında temiz ve kaliteli su kullanılması gerektiğidir. Bu doğrultuda mikroplastiklerden, kimyasallardan ve zararlı maddelerden filtrelenmiş suya erişilmesi her zamanki gibi önemlidir. Ters osmos teknolojisine sahip su arıtma cihazı çeşitleri ile her zaman temiz ve sağlıklı suya erişilmesi mümkündür.

Alkali su yapımında limon kullanılabilir. Limonlar anyonik özellik taşır, yani suda çözüldüklerinde eksi yüklü iyon oluşturur. Limonlu su içildiğinde limonun anyonik özellikleri ile vücut reaksiyona girer ve su sindirilirken alkali hâle dönüşür. 1 litre suya 8 dilime bölünmüş bir limon eklenir. Limonlar dilimlendikten sonra sıkılmamalıdır. Daha sonra sürahinin üzeri örtülür ve oda sıcaklığında 8 – 12 saat bekletilir. Daha sonra limonla hazırlanan suya bir yemek kaşığı deniz tuzu eklenebilir. Deniz tuzu suyun mineralize olmasını sağlayacaktır.

Alkali su yapımı için tercih edilen bir diğer ve son derece popüler yöntem ise İngiliz karbonatı kullanımıdır.

Evde İngiliz Karbonatı İle Alkali Su Nasıl Yapılır?

Mikrop öldürücü özelliğine ek olarak birçok farklı sağlık sorunu için sağladığı düşünülen faydalarla sıklıkla tercih edilen İngiliz karbonatı, evde alkali su yapımı için sıklıkla kullanılan malzemelerden biridir. Evde İngiliz karbonatı ile alkali su yapımında yaklaşık 0,25 litre filtrelenmiş temiz suya 1/8 yemek kaşığı karbonat eklenebilir. Alkali su iyice karıştırıldıktan sonra tüketilebilir. Genel olarak alkali suyun yapıldıktan sonraki ilk 24 saat içerisinde tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Hangi yönteme karar verilmiş olunursa olunsun alkali su yapmak isteyenlerin bilmesi gereken öncelikli unsur alkali su yapımında temiz ve kaliteli su kullanılması gerektiğidir. Bu doğrultuda mikroplastiklerden, kimyasallardan ve zararlı maddelerden filtrelenmiş suya erişilmesi her zamanki gibi önemlidir. Ters osmos teknolojisine sahip su arıtma cihazı çeşitleri ile her zaman temiz ve sağlıklı suya erişilmesi mümkündür. Waternet su arıtma cihazı modelleri sahip oldukları özelliklerle evlerde ve ofislerde temiz suya zahmetsiz erişilmesini sağlar. Alkali su yapımında kullanılabilecek özelliklere sahip olan temiz içerikli su, içime hazır hale getirilirken ters osmos teknolojisi kullanılır. Filtrelenmiş temiz su yapımı noktasında en gelişmiş teknoloji olma özelliği taşıyan ters osmos, suyu fiziksel olarak filtreleyerek sağlıklı bir içim deneyimini mümkün hâle getirir.

Kimler Alkali Su İçemez?

Alkali suyun yan etkileri arasında sindirim bozukluğu, böbrek bozukluğunun kötüleşmesi ve ciltte kuruma ve kaşıntı sayılabilir. Genellikle uzmanlar güvenli olduğunu düşünür ancak uzun vadeli etkilerle ilgili araştırmalar son derece sınırlıdır. Kronik böbrek hastalıkları olan kişilerin alkali su tüketimine karar vermeleri hâlinde hekim onayı almaları önerilir.

Suyun İyilik Hali İle Tanışın

Suyunuzu ücretsiz test etmekten ve ihtiyaçlarınıza uygun uluslararası sertifikalı cihazlarımızın danışmanlığını sunmaktan memnuniyet duyarız.

+90
Contact us

© Copyright 2024 - Tüm hakları Saklıdır