SSS

Faydalı Bilgiler

İletişim

Kediler Günde Ne Kadar Su İçer?

11/03/2022

6 dakika

Kediler Günde Ne Kadar Su İçer?

İçindekiler

Kedilerin suyla olan ilişkileri hem çok değerli hem de biraz gizemlidir. Yaşamsal faaliyetlerinin devamlılığı ve sağlıkları için su, elzemdir. Ancak “Kedim su içmiyor,” denilerek dile getirilen endişeler son derece yaygındır. Diğer yandan “Kedim çok su içiyor,” diyen kişilere de rastlayabilirsiniz. Bunların her biri dikkate alınması gereken durumlardır.

Kedilerin yeterli oranda su içmemesi dehidrasyona yol açabilir, idealden fazla su tüketmesi ise çeşitli sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Hâliyle kedilerin ideal su tüketimi hakkında bilgi sahibi olunması önemlidir. Bu yazımızda “Kediler günde ortalama ne kadar su içer?” sorusunun yanıtlarına ek olarak kedilerde su tüketimine dair önemli bilgileri keşfedebilirsiniz.

Kediler Günde Ortalama Ne Kadar Su İçer?

Kedilerin gün içerisinde içmeleri gereken su miktarını etkileyen birçok farklı faktör bulunur. Beslendikleri kuru mamalardaki su oranı, mevsim şartları, yaş mama tüketip tüketmedikleri ve yaş gibi değişkenler “Kediler günde ne kadar su içer?” sorusunun yanıtlarını değiştirebilir. Yine de genel geçer bazı genellemelerin yapılması mümkündür.

Kedilerin ağırlıkları bu noktada belirleyici olarak kabul edilir. Kilogram başına 50 ila 60 ml sıvı tüketmeleri önerilen kedilerin bu ihtiyaçlarını yalnızca su içerek karşılamadıklarının, yaş mama gibi yüksek oranda su ihtiva eden besinler tüketmeleri hâlinde de vücutlarına sıvı girişinin sağlandığının unutulmaması önemlidir. 

Kediler Nasıl Su içmelidir?

Kediler susuzluğa insanlara oranla daha dayanıklı canlılardır. Nitekim çoğunlukla su içmekten kaçındıklarına şahit olmak mümkündür. Bu durum, kedilerin su içmek için ideal şartlara sahip olmamasından kaynaklanabilir. Kedilerin ideal bir su içme deneyimi yaşamaları için suyun taze, kaliteli ve aynı zamanda ideal sıcaklık değerlerinde olması gerekir. Uzmanlar, kedilere sunulan temiz suyun 15 - 20 derecede tutulmasını önerirler. Bu sıcaklık aralığının kedilerde su tüketimini artırmayı sağlayabildiği yönünde görüşler mevcuttur.

Kediler Neden Çok Su İçer?

Kedi sahipleri genellikle “Kedim su içmiyor,” yakınmasında bulunurlar. Az önce de ifade edildiği gibi kediler normal şartlarda çok fazla su içen ya da su içmeye çok istekli canlılar değildir. Kedilerin idealden çok su içmesi dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Su tüketim oranı aniden artıyorsa, kediler çok fazla su içiyorsa gözlemlenmeleri gerekir. Hava sıcaklığı çok fazla olmadığı ve mama değişikliği yapılmadığı hâlde su tüketimi belirgin ölçüde artıyorsa veteriner hekimlere danışmak en doğrusu olacaktır. Kedilerde karaciğer rahatsızlıkları,  böbrek hastalıkları ve diyabet su tüketiminde belirgin bir artışa neden olabilir. Dikkatli olmak en güvenli yöntem olacaktır.

Kediler Neden Su İçmez?

Kedim su içmiyor,” diyen birçok kedi sahibi var. Kedilerin su tüketiminin idealden az olmasının ardında farklı nedenler bulunabilir ve bu nedenlerin üstesinden gelinmesi düşünüldüğü kadar zor değildir.

- Kedilerde su tüketimini azaltan unsurların başında sularının taze ve kaliteli olmaması gelir. Kediler temiz olmayan, bekleyip bayatlayan suyu içmeyi tercih etmezler.

- Suları temiz olsa dahi kirli bir kapta bulunuyorsa da sonuç değişmez, kediler düzenli olarak temizlenmeyen su kaplarında sunulan suyu içmek istemezler.

- Kedilerin su tüketimini engelleyen unsur su kaplarının konumu dahi olabilir. Mama kaplarının yanında ya da tuvaletlerine yakın noktalarda konumlandırılan su kapları kedilerin su içmekten kaçınmasına neden olabilir.

- Diğer bir potansiyel neden ise kedilerin yaş mama ile beslenmesidir. Sıvı ihtiyaçlarını yaş mama tüketerek karşılayan kediler ek su içme ihtiyacı hissetmeyebilir.

Kedilerin su içmemesi, sağlıkları için önemli bir tehlikeyi gündeme getirebilir: Dehidrasyon. Dehidrasyon en basit tanımla vücuttaki sıvı oranının tehlikeli ölçüde azalmasıdır. Dehidrasyonun ardında hem yeterince sıvı tüketilmemesi hem de vücuttaki sıvı kaybının azalması bulunabilir.

Kedim halsiz” çıkarımında bulunanların dehidrasyon riskini değerlendirmeleri son derece önemlidir. Dehidrasyon durumunda kedilerin vücut fonksiyonlarının devamlılığı tehlikeye girebilir ve kedilerde halsizlik, kafa karışıklığı, diş etlerinde kuruma, nefes alma sıklığında artış, enerji azlığı gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Bu durumda hızla veteriner hekimlerce muayene edilmeleri gerekir. 

Kedilerde Su Tüketimi Nasıl Artırılır?

Kedilerde su tüketimini artırmanın basit, basit olduğu kadar etkili ve aynı oranda sağlıklı yöntemleri bulunduğu bilinmektedir. Kedilerde su tüketimini artırma yolları şu şekilde sıralanabilir:

Temiz ve Kaliteli Suyla Buluşturulmaları Gerekir

Kedilerin temiz ve taze suya karşı koymaları zordur. Su kaplarındaki suyun düzenli olarak tazelenmesi hem taze hem de ideal sıcaklıkta suya erişmelerini kolaylaştırır. Su arıtma cihazları kedilerin ihtiyaç duydukları yüksek kalitede su ile buluşmalarının pratik bir yolunu sunar. Farklı sıcaklıklarda su temin edilmesini sağlayan modeller kedilerin ideal sıcaklık değerlerinde su tüketmelerini de sağlayabilir. 

Su Kapları Düzenli Olarak Temizlenmelidir

Kedim su içmiyor,” diyorsanız su kaplarının temiz olup olmadığını gözden geçirmeniz gerekir. Kedilerin sularının taze olması kadar önemli olan bir diğer unsur su kaplarının temizliğidir. Su kapları temizlenirken kaliteli su kullanılması ve mümkünse kimyasal temizleyicilerin tercih edilmemesi önerilir.

Su Kaplarının Konumu Doğru Ayarlanmalı

Kedilerde su tüketiminin artırılması adına su kaplarının konumunun doğru belirlenmesi gerekir. Mama kaplarına ya da tuvaletlerine çok yakın konumlandırılan su kapları kedilerin su içme motivasyonlarını azaltabilir. Su kaplarının konumu ve temizliği kadar önemli olan bir diğer önemli unsur su kaplarının uygunluğudur. Su içerken bıyıklarının su kaplarının kenarına temas etmesi kedilerde bıyık stresine neden olabilir. Bıyık stresi hem ağrıya yol açan hem de su içmekten kaçınılmasına yol açan bir durumdur.

Tüm bunlara ek olarak yaş mamalarına temiz su eklenmesi, kuru mamalarının az miktarda ıslatılması gibi tedbirler kedilerde su tüketiminin artmasını sağlayabilir.

Kedilerde Su Tüketimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

İçeriğimizin bu kısmında “Yavru kedi su içer mi?”, “Kedim su içmiyor, ne yapmalıyım?”, “Kedim çok su içiyor, neden?” gibi önemli soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Yavru kediler su içer mi?

Yavru kedi su içer mi?” sorusunun yanıtı yavrunun kaç aylık olduğuna göre değişiklik gösterebilir. Kediler dünyaya geldikten sonra ilk dört haftalık süreçte yalnızca anne sütü ya da anne sütü besin değerlerine sahip olan süt tozları ile beslenmelidir. Bu dönemden sonra ek su almaları tavsiye edilir. Ancak erken dönemdeki yavruların tüketmesi önerilen su miktarı son derece sınırlıdır. Uzmanlar 3 aylık yavru kedilerin günde 70 ml, 6 aylık yavru kedilerin 135 ml su tüketmelerinin yeterli olduğunu vurgularlar.

Kedim çok su içiyor ne yapmalıyım?

Kedim çok su içiyor,” diyenlerin tedbirli olmasında fayda var. Kedilerin çok fazla su içmesi böbrek ve karaciğer hastalıklarının bir belirtisi olabilir. Bu nedenle benzer bir durum yaşıyorsanız kedinizin veteriner hekim kontrolüne götürülmesi en doğrusu olacaktır.

Kedim su içmiyor ne yapmalıyım?

Az önce de belirtildiği gibi kedilerin su içmemesinin ardında birçok farklı neden olabilir. Kedilerde su tüketimi çeşitli faktörlerden etkilenebileceğinden öncelikli olarak alınması gereken tedbirlerin başında temiz ve kaliteli suyla buluşturulmaları gelir. Su kaplarının temiz ve ideal boyutlarda olması ve doğru yerlerde konumlandırılması, kedilere sunulan suyun 15 - 20 derece aralığında olması su içmeye teşvik edilmesini sağlayabilir. Denenen tüm yöntemlere rağmen kediler su içmiyorsa dehidrasyon riskine karşı hazırlıklı olunmalı; kedilerde halsizlik, cilt elastikiyetinde azalma, iştah kaybı gibi belirtilerle karşılaşılması hâlinde veteriner hekimlere ulaşılmalıdır.

Suyun İyilik Hali İle Tanışın

Suyunuzu ücretsiz test etmekten ve ihtiyaçlarınıza uygun uluslararası sertifikalı cihazlarımızın danışmanlığını sunmaktan memnuniyet duyarız.

+90
Contact us

© Copyright 2024 - Tüm hakları Saklıdır